KEKRI

KEKRI

 

Kekri was the most important celebration of the agricultural community, when the old year cycle ended and the new year began. Once the crop was harvested, it was time to celebrate and take a break. Kekri has been celebrated at different times, between the end of September and the beginning of November, depending on when the harvest was over. The name Kekri comes from the Finno-Ugric word kekra or kekraj, which means tour or cycle. Kekri’s celebration has a long history, dating back more than 2,000 years to the Iron Age. Celebrations similar to Kekri have been celebrated all over the world.

let us celebrate together

 

Wäinölä’s Kekri Festival is part of the Wheel of the Year project, the development of which has received support from the Ministry of Education and Culture. During Kekri, we gather together and stop to observe what is happening in nature and what is happening in ourselves.

Wäinölä’s Kekri will be celebrated on Sunday 30.10.2022 15-18. Folk musicians Ulla Hillebrandt and Olli Kari, artist Gabriela Aldani and researcher Anna Rauhala will perform at the celebration. Kekri’s partners are the Peasant Culture Foundation, whose Kekri ambassador is involved in the celebration, the Association of Country and Home Painting Women, where our Kekri menu is designed, and Taivaananaula, whose annual cycle calendar is on sale at the Kekri celebration.

come celebrate kekri with us!

artists of our kekri festivities

gabriela-nuuksion-taika-kekri-juhla-5-1300

GARRIELA ARIANA

Gabriela on ekologinen taiteilija, tanssitaiteilija, laulaja, kehoterapeutti sekä esivanhempien perinteen kantaja ja siirtymäriittien taitaja. Gabrielan työskentely pohjautuu ekosomatiikan periaatteisiin ja ilmaisutaiteeseen.  

ulla-hillebrandt-nuuksion-taika-kekri-juhla-4-1300

ULLA HILLEBRANDT

Ulla on taiteilija, laulaja ja viulisti, perinnetaitaja, kansanmuusikko, kansantanssi-ja luontoyhteysohjaaja. Ullan työskentelyssä kansanperinne, musiikki ja metsämytologia yhdistyvät sielukkaaksi kokonaisuudeksi.

olli-kari-nuuksion-taika-kekri-juhla-1-2000

OLLI KARI

Olli on taiteilija, joka toimii harmonikansoiton ja kansanmusiikin instrumenttiopettaja Sibelius-Akatemiassa ja PopJazz Konservatoriossa. Ollia on voinut kuulla monilla albumeilla ja elokuvissa. 

SANASTOA

karhuaitalla-kaytava-vuodenkierto-1300

SADONKORJUU

Kekri sijoittui maataloustöiden päättymisen aikaan ja merkitsi samalla vuoden vaihtumista.

Nykypäivänä meistä harva viljelee ja korjaa satoa, mutta sadonkorjuuta on tärkeä tehdä myös omassa kehossa. 

Kuten korjatessa omenasatoa, jolloin hyvät omenat säilötään ja huonot kompostoidaan, niin voimme pysähtyä miettimään, mitä emme enää tarvitse elämässämme ja mistä voimme päästää irti.

Meidän toimintamme vaikuttaa siihen miten luonto voi ja tekemällä vastuullisia valintoja, voimme jatkossakin kerätä satoa.

kyykyssa-vuodenkierto-1300

JAKOAIKA

Jakoaika, joka alkoi Kekrin jälkeen,  on ollut erityistä aikaa uuden ja vanhan vuoden välissä. Jakoaika tarvittiin tasaamaan aurinkovuoden ja kuuvuoden väliin jäävä noin 12 vuorokauden aukko. 

Jakoaika oli ajatonta aikaa, jolloin yhteys tuonpuoleiseen ja vainajiin oli auki ja vainajien henget liikkeellä.

Esivanhemmat haluttiin pitää tyytyväisiä, jotta he suojelisivat maata. Kekrinä heille katettiin ruoka pöytään ja lämmitettiin sauna. 

Kekri on hyvää aikaa  muistella esivanhempia, se on kiitollisuuden ja jakamisen aikaa.  

puun-ymparilla-vuodenkierto-1300

LUONTOYHTEYS

Ihminen on luonto itse ja kaikki mikä tapahtuu luonnossa, vaikuttaa myös meihin ihmisiin. 

Kekrin aikaan luonto valmistautuu talveen ja siitä tulisi meidänkin ottaa mallia, hidastaa, rauhoittua ja pysähtyä. Ennen vanhaa Kekrin jälkeistä aikaa vietettiin hiljaa ja joutilaana.

Kekrin aikaan päivä on lyhyt ja illat pimeitä. Kekrinä on ollut tapana polttaa kekrivalkeaa eli kokkoa sekä soihtuja ja päreitä pahojen henkien karkottamiseksi.  

Kekrinä on hyvä pysähtyä nuotiotulen ääreen, rauhoittua ja kuunnella oman kehon viestejä. 

JÄRJESTÄ KEKRI-JUHLA

Olemme suunnitelleet kekri-juhlan, josta voit ottaa mallia myös omaan juhlaasi.

Löydät täältä Kekri-tietoa ja ideoita Kekri-juhlan toteuttamiseen – lauluja ja leikkejä sekä tarjoiluehdotuksen. 

KEKRITIETOA

Wäinölän Kekri-juhlassa tutustut Kekrin alkuperään sekä Kekriin liittyviin tapoihin ja uskomuksiin. Löydät linkistä tutkija Anna Rauhalan vastaukset kysymyksiin mikä on Kekri, jakoaika ja Kekripukki.

MUSIIKKI JA LEIKKI

Wäinölän Kekri-juhlassa lauletaan ja soitetaan perinteisiä lauluja ja ohjelmassa on Kekri-visailu. Löydät linkeistä laulujen sanat sekä nuotit ja Kekriin sopivia leikkejä. Leikkisyys, hassuttelu ja yhteinen nauru kuuluvat Kekriin.

RUOKAILU

Entisajan Kekrin rasvaiset liharuuat ovat Wäinölän Kekrissä muuttuneet terveelliseksi ja vastuulliseksi kasvisruuiksi. Jotta tulevaisuudessa voidaan korjata satoa, meidän tulee huolehtia luonnosta ja sen monimuotoisuudesta. 

Order our newsletter and stay tuned!