Villa Paratiisi uudistui – majoitustilojen uusi ilme

Blogi / Villa Paratiisi uudistui – majoitustilojen uusi ilme

Villa Paratiisi uudistui – majoitustilojen uusi ilme

Villa Paratiisin uudistunut ilme – majoitustilat

Villa Paratiisin tarina

Villa Paratiisi on rakennettu vuonna 1961 metsästysmajaksi ja remontoitu perusteellisesti. Huvilassa on vanhan rakennuksen tunnelmaa nykyajan mukavuuksilla. Majoitushuoneita on kaikkiaan kuusi, joista kaksi huvilassa, kaksi etumökissä ja kaksi takamökissä. 

Satu osti huvilan vuonna 2010 ja ryhtyi kehittämään sitä toimintaamme sopivaksi. Huvila on kokenut useamman muodonmuutoksen vuosien saatossa ja viimeisin remontti muutti ilmeen maanläheiseksi. Tässä esitellään majoitustilojen uusiutunut raikas, luonnonläheinen ilme. Uuden raikkaan ilmeemme meille suunnitteli N LUX/Marika Byman ja kuvasi paikallinen valokuvaaja Satu Mali.

Huoneet ennen remonttia

Majoitustilat olivat aiemmin värikkäämpiä. Nyt sävyt ovat hillitympiä ja maanläheisiä.

Huoneiden ilmeet päivitettiin tunnelmaltaan pesämäisiksi ja ne nimettiin uudelleen eläinkunnan mukaan: karhu, hirvi, ahma, peura, susi ja ilves. Jokaisessa huoneessa on suuri huoneelle nimen antanut eläintaulu, joita on palkittu vuoden luontokuva-kilpailussa. Huoneisiin lisättiin remontin myötä lattialämmitys. Huoneiden materiaalit ovat luonnonläheisiä myös sävyiltään. 

Huvilassa sijaitseva neljän hengen takahuone Metsä remontoidaan kevään 2023 aikana ja se saa nimekseen Karhu. 

Kuva: Tomi Pohja Visuals

Ahma – kolmen hengen huone takamökissä järvinäköalalla

Ahma on maailman suurin maanäätäeläin. Ahmaa tunnetaan suursyömärinä ja sen vuoksi pohjoiset kansat uskoivat, että ahmannahkaturkkiin sonnustautunut ihminen pystyi syömään miten paljon tahansa, kun taas ahmannahkoissa nukkuneen uskottiin kärsivän hirvittävästä nälästä. Ahman hampaat suojelivat manauksilta ja loitsuilta, ja ahman rasvalla voitelu auttoi paiseiden hoitoon. 

Ahmassa uusittiin kaikki pintamateriaalit, lattia, ikkunat, ovi sekä se eristettiin uudelleen. Lattialla on nykyisin lattialämmitys ja materiaalina on jalkoihin miellyttävä korkki. Ikkunoista tuli suuremmat ja nykyaikaisia eristysvaatimuksia vastaavat. Ikkunoiden vaihtaminen teki huoneesta entistä valoisamman. 

Ahman on kuvannut luontokuvaaja Timo Norkola.

Peura – kahden hengen huone huvilassa järvinäköalalla

Peuraa pidetään jalona ja kauniina eläimenä. Vikkelästi liikkuva peura on riippuvainen vaistoistaan.  

Peurassa maalattiin seinät ja katto uudelleen. Lisäksi peuraan vaihdettiin liukuoven tilalle uusi ovi saranoilla. Huoneen värimaailma vaihdettiin täsmäämään peuratauluun. 

Peuran on kuvannut luontokuvaaja Paavo Hamunen.

Susi – kahden hengen huone etumökissä järvinäköalalla

Sutta on pidetty metsän sieluna. Se lienee syynä nykyiselle susikonfliktille, sillä susi on mielletty vahvasti erämaan olennoksi, metsähiseksi, joka elää kaukana ihmisen kodin piiristä. Susi esiintyy useissa sananparsissa:

– nälkäinen kuin susi

– silmät kiiluvat kuin sudella

– syödä kuin susi

– tapeltu kuin sudet, hyökätty susina toisten kimppuun

– mennä suoraan suden suuhun

– pahaa paikkaa kutsuttiin suden luolaksi

– susi lammasten vaatteissa

Sudessa uusittiin kaikki pintamateriaalit, ovi ja ikkunat. Lattialla on nykyisin lattialämmitys ja materiaalina on jalkoihin miellyttävä korkki. Etuseinälle vaihdettiin koko korkeuden mukaiset ovi ja ikkuna ja ne vastaavat nykyaikaisia eristysvaatimuksia. Sivuseinälle vaihdettiin tuuletusikkuna. Ikkunoiden uusiminen teki huoneesta entistä valoisamman. Seinä siirrettiin suden ja hirven välistä siten, että huoneista tuli samankokoiset. 

Suden on kuvannut luontokuvaaja Ville Heikkinen ja se palkittiin vuonna 2012 vuoden luontokuva -kilpailussa. 

Ilves – kahden hengen huone takamökissä 

Suomen ainoa luonnonvarainen kissaeläin on ilves. Sen kauniin täplikkään turkin uskottiin korvaavan suuremmankin mielipahan. Kissapedon turkkia pidettiin petoeläimistä halutuimpana ja arvokkaimpana, sillä yksi ilveksen turkki vastasi kymmentä ketun nahkaa. Ilves rauhoitettiin 1976, mutta kannan elvyttyä sitä saa jälleen metsästää erityisluvalla.

Ilveksessä uusittiin osa seinämateriaaleistä, lattia ja ovi. Lattialla on nykyisin lattialämmitys ja materiaalina on jalkoihin miellyttävä korkki. 

Ilveksen on kuvannut Satu De Weerd täältä omalta tontilta. Tilanne tuli Sadulle yllättäen, kun hän sattui kävelemään ulos mökistä ja huomasi ilveksen muutaman kymmenen metrin päässä. Hän ehti noutamaan kameran ja onnistui ikuistamaan tuon kauniin kissaeläimemme.  

Hirvi – kahden hengen huone etumökissä järvinäköalalla

Joka kolmas Suomessa tiedossa olevista kalliomaalauksista esittää hirveä. Aiheina olivat hirvipäiset tai hirven sarvista muodostuneet veneet tai ihmisen hahmo, jolla oli päässään hirveen sarvet. Hirven uskottiin kasvattavan uudet sarvet nostaakseen auringon takaisin pohjoiselle taivaalla kaamoksen jälkeen. 

Joidenkin suomalaisten uskomusten mukaan hirvi on syntynyt taivaan tähtien seassa, kuten karhukin. Hiidet nuo vanhat luonnonhaltijat loivat hirven luonnonmateriaaleista:  pään mättäästä, lihan lahosta puusta ja korvat lammen lumpeista. Hiiden hirven hiihtäminen on legenda hirvestä, jota on lähes mahdoton saada kiinni ja joka johdattaa sitä takaa-ajavan metsästäjän lopulta tuonpuoleiseen maailmaan. Järvet syntyivät hirven juostessa tai kun takaa-ajaja tekivät sauvoillaan reikiä maastoon. Lopulta hirvi pakenee taivaalle turvaan ja siitä syntyy otava.

Hirvessä uusittiin seinä- ja kattomateriaalit kokonaan. Lisäksi vaihdettiin uudet korkeat ikkunat ja ovi etuseinälle ja tuuletusikkuna takaseinälle. Suden ja Hirven väliseinää siirrettiin siten, että huoneista saatiin samankokoiset. Lattialla on nykyisin lattialämmitys ja materiaalina on jalkoihin miellyttävä korkki. 

Hirven on kuvannut luontokuvaaja Ville Heikkinen.

Vastuullisuus näkyy ja tuntuu

Ilmeiden uudistuksessa otettiin huomioon vastuullisuus ja pitkäikäisyys sekä ajattomuus unohtamatta ylellisyyden tuntua. Huoneiden eristys toteutettiin mm. Ekovillan ja uusien ikkunoiden avulla ja materiaalit valittiin luonnonmukaisiksi. Maalit ovat vesiohenteisia. Sisustuksessa on hyödynnetty jo olemassa olevaa sekä rakennettu itse. Tuppeensahatut levyt ovat oman metsän puista. Huoneiden lämpötilat ovat etäsäädettäviä ja niitä lasketaan aina kun huoneet ovat tyhjillään. Hempeän hamppukankaasta löytyy tyynyliinat löytyvät osasta huoneista sekä tuuletusikkunoiden verhot.

Poimi häävinkit talteen

Hääideoita vuodelle 2024 Kuva: Janne Pasanen Teemahäät Toivo teeman mukaista pukeutumista ja heittäytymistä myös vierailta. Pienillä yksityiskohdilla tunnelma käy

Lue lisää »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje ja pysy ajantasalla!