Vuodenkierto / Kekri / Kekrin tarjoilut
Wäinölän Kekri-juhlan tarjoilut
Vuodenkierron Kekri-juhlassa syödään hyvin ja vastuullisesti. Tarjolla on herkullista kasvisruokaa kotimaisista raaka-aineista.
Wäinölän menu on suunniteltu yhteistyössä Maa- ja metsätalousnaisten ruoka-asiantuntija Suvi Malinin kanssa. Täältä löydät Wäinölän menun ja sen reseptit sekä suuren määrän muita ihania kasvisruokareseptejä, jotka sopivat niin Kekrijuhlaan kuin arkeen. Hyvää ruokahalua!
WÄINÖLÄN KEKRIJUHLAN MENU 2021
Wäinölän emännän alkujuoma (sesongin marjamehua terästettynä tuoreilla kokonaisilla marjoilla snapsilasista, kun vieraat saapuvat)
ALKURUOKA
(Ohjelman aikaan vieraat syövät pöydissä, yksi vaihtoehto, tuodaan joko leipäkorissa tai lankulla)
Spelttileipä & hernelevite
- Kaalipiirakka
- Härkäpapuleipä & nokkosvoi
- Reikäleipä & härkäpaputahna
VÄLIRUOKA
(Ohjelman päätyttyä pieni väliruoka tarjoillaan joko kuksista annoksena asiakkaille tai kattila/pöytä, yksi vaihtoehto)
- Metsäinen sienikeitto
- Samettinen juureskeitto
- Porkkana-palsternakkakeitto
- Hernesosekeitto
- Hortainen nokkoskeitto
PÄÄRUOKA
(Pöytiin laitetaan vuokia, jossa lämmin ruoka – vieraat syövät savikulhoista)
- Juuresvuoka
- Nauris haudikkaat
- Punajuuriohravuoka
- Säräjuurekset
- Lanttu-omenapihvit
- Piimäjuusto hillokkeella
- Metsäsienisallatti
- Kaalisalaatti
- Haudutettu hapankaali
JÄLKIRUOKA
(Tarjotaan joko savikupeista, laseista tai kuksista)
- Ruispuolukkapuuro
- Uunijuusto ternimaidosta hunajalla ja kanelilla
- Mustikkakukko kermalla
- Hunajaiset uuniomenat kermavaahdon kera
- Mustikkapöperö (talkkuna)
Koko aterian aikana tarjolla alkupalaleipää ja levitettä
Juomana: kotikaljaa, kuminavettä ja vettä
KASVISRUOKA RESEPTEJÄ
kokoa oman näköisesi kekrimenu
Spelttileipä
0,5 l vettä
2 rkl hunajaa
2 tl suolaa
1 dl kurpitsansiemeniä rouhittuna tai öljyhampun siemeniä
2 dl spelttirouhetta
2 dl spelttihiutaleita
0,5 dl rypsiöljyä
1 l puolikarkeita spelttijauhoja
1 pss kuivahiivaa
1 rkl öljyä vuoan voiteluun
Valmistus
1. Laita kulhoon 45-asteista vettä ja sekoita hunaja, suola, kurpitsansiemenet tai hampunsiemenet, spelttirouhe, -hiutaleet ja öljy. Sekoita kuivahiiva jauhoihin ja lisää ne taikinaan koko ajan vaivaten joko käsin tai yleiskoneella. Vaivaa taikinaa noin 10 minuuttia, kunnes se irtoaa käsistä ja kulhon reunoilta.
2. Kohota leipä liinalla peitettynä kaksinkertaiseksi. Painele taikinasta jauhotetulla leivinpöydällä ilmakuplat pois. Voitele 1,8 l vetävä leipävuoka. Leivo leipä leipävuokaan sopivaksi. Taputtele taikinan pinta tasaiseksi. Anna leivän kohota hyvin ainakin tunti leivinliinalla peitettynä lämpimässä vedottomassa paikassa.
3. Voitele leivän pinta vedellä tai kanamunalla kevyesti ja ripottele kurpitsansiemeniä pinnalle. Paista hyvin noussut leipä 200 asteessa noin 30 minuuttia.
Nokkosvoi
50 g voita
2-3 dl ryöpättyjä nokkosia
1 valkosipulinkynsi
1. Anna voin pehmetä huoneenlämmössä ja sekoita siihen murskattu valkosipulinkynsi ja murskattuja nokkosia.
2. Laita voiseos kelmuun ja rullaa pötköksi. Laita pötkö jääkaappiin kovettumaan. Nokkosvoin voi tarjota myös kulhosta.
Härkäpaputahna
3 dl esikypsennettyä kokonaista härkäpapua
2 valkosipulin kynttä
1 dl kylmäpuristettua hamppuöljyä
½ tl suolaa
ripaus sitruunapippuria
Soseuta kaikki raaka-aineet yhdessä sauvasekoittimella/ monitoimikoneessa tasaiseksi massaksi. Käytä levitteenä leivällä tai näkkärillä. Lisää tarvittaessa öljyä, jos tahna liian paksua.
Metsäinen sienikeitto
1 sipuli
2 dl esikäsiteltyjä, mietoja sieniä, esim. haperoita tai kanttarelleja
1 rkl öljyä
2 rkl vehnäjauhoja
8 dl maitoa
100 g sulatejuustoa
1 kasvisliemikuutio rakuunaa valkopippuria ja hienonnettua persiljaa
1. Hienonna sipuli ja sienet oikein pieniksi, hauduta niitä hetki öljyssä.
2. Ripottele pinnalle vehnäjauhot ja sekoita maito joukkoon, sekoita hyvin.
3. Lisää juusto ja liemikuutio, anna keiton kiehua hiljalleen välillä sekoittaen, kunnes juusto sulaa.
4. Mausta keitto, ripottele pinnalle hienonnettua persiljaa.
Härkäpapuleipä
3 dl vettä
1 pss kuivahiivaa
1 ½ dl härkäpapurouhetta
1 dl härkäpapujauhoa
2 ½ dl vehnäjauhoa
1 tl suolaa
1 tl sokeria
½ dl öljyä
1. Sekoita kaikki aineet astiassa löysähköksi taikinaksi. Peitä kulho ja anna kohota huoneenlämmössä noin tunnin.
2. Kaada taikina jauhotetulle alustalle ja kääntele taikinaa muutaman kerran ympäri. Muotoile pyöreä limppu.
3. Nosta leipä lämpimälle pellille ja nosta uuniin paistumaan 225 asteeseen n. 20–30 minuuttia.
Kaalipiirakka noin 25 palaa
2,5 dl maitoa
25 g hiivaa
1 tl sokeria
0,5 tl suolaa
1 kananmuna
n. 7 dl hiivaleipäjauhoja
100 g voita
Täyte
n. 1 kg keräkaalia
2–3 rkl voita
ripaus fariinisokeria tai siirappia
1–1,5 tl suolaa
0,5 tl meiramia
Voiteluun kananmunaa
Valmistus
1. Liuota hiiva haaleaan maitoon. Lisää sokeri, suola ja kananmuna.
2. Lisää jauhoja koko ajan alustaen joko käsin tai yleiskoneella.
3. Kun taikina alkaa irrota astian reunoilta, lisää pehmeä rasva ja jatka alustamista.
4. Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa ainakin puoli tuntia.
5. Suikaloi kaali. Sulata voi isossa padassa ja lisää kaalisuikaleet hyvin sekoittaen. Mausta suolalla ja siirapilla.
6. Hauduta kaalia kannen alla välillä sekoittaen. Jos kaali kuivuu, lisää hieman vettä. Hauduta kaali kypsäksi eli kiinteä talvikaali vaatii noin tunnin ajan.
7. Alusta kohonnutta taikinaa leivinpöydällä jauhojen avulla. Ota siitä reilu puolet ja kauli se pohjalevyksi. Pohjalevy saa olla hieman peltiä isompi. Siirrä levy leivinpaperin päälle.
8. Levitä hieman jäähtynyt täyte pohjalevylle, mutta jätä noin kaksi senttimetriä reunoista vapaaksi.
9. Kauli kansilevy. Sen tulisi juuri ja juuri peittää kaalitäyte. Nosta kansilevy kaalitäytteen päälle. Voitele pohjan reunat vedellä ja käännä ne painellen kansilevyn päälle.
10. Voitele piirakka kananmunalla, pistele haarukalla ja paista 200 asteen lämmössä noin puoli tuntia.
Hortainen nokkoskeitto
25 g voita
1 ½ l nokkosta
¾ dl vehnäjauhoa
5 dl maitoa
5 dl vettä
200 g Koskenlaskija sulatejuustoa
1 tl suolaa
1. Sulata voi kattilassa. Lisää esikäsitellyt (kiehautetut, valutetut, hienonnetut) nokkosenlehdet. Sekoita kuumentaen pari min
2. Ripota pinnalle jauhot. Sekoita hyvin ja anna kiehahtaa. Lisää maito vatkaten seokseen. Keitä 2 – 3 min. Sekoita koko ajan, ettei maito pala pohjaan.
3. Lisää vesi ja sulatejuusto nokareina. Kuumenna sekoittaen, kunnes tasaista. Lisää suola.
4. Tarjoa halutessasi lisänä keitettyjä munalohkoja.
Porkkana-palsternakkakeitto
4 porkkanaa
2 palsternakkaa
2 perunaa – pakollinen (lisää juureksia, jos et käytä perunaa)
2 rkl öljyä
1 sipuli
1 l kasvislientä
2 dl kermaa
pinnalle kuivattuja juureksia
1. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Leikkaa porkkanat ja palsternakat lohkoiksi. Laita lohkot uunipannulle, kaada paloille ruokalusikallinen öljyä ja sekoita.
2. Paahda juureksia uunissa 35–40 minuuttia, kunnes ne pehmenevät. Kuori sillä aikaa perunat. Leikkaa ne ja sipuli noin sentin kokoisiksi kuutioiksi.
3. Kuumenna kattilassa loput öljystä ja kuullota sipulia siinä 3 minuuttia. Lisää perunat ja puolet liemestä. Keitä 10 minuuttia.
4. Lisää uunissa olleet kasvikset ja soseuta keitto sauvasekoittajalla. Lisää loput kasvisliemestä kerman kanssa keittoon. Kuumenna keitto.
Juuresvuoka
0,5 kg palsternakkaa
0,5 kg lanttua
200 g (perunaa)
suolaa
mustapippurirouhetta
voi nokereita
n. 3-4 dl ruokakermaa
1. Kuori ja raasta juureksista erittäin ohuita pyöreitä viipaleita. Sekoita kaikki juurekset + mausteet sekaisin. Kaada päälle ruokakerma.
2. Paista 175 asteisessa uunissa n. 2-2.5 h. Eli juurekset saavat hautua rauhassa kypsiksi.
Alkuperäisessä reseptissä käytetty bataattia, muutin perunaksi. Perunan sijaan voidaan vielä laittaa porkkanaa.
Säräjuurekset
1–1,2 kg kuorittuja kasviksia: porkkanoita, punajuuria ja palsternakkaa ja (puna)sipulia.
0,5 dl rypsiöljyä tai juoksevaa pullorasvaa
suolaa
(sitruunamehua)
hunajaa tai ruokosokeria
kuivattuja tai tuoreita yrttejä, esimerkiksi persiljaa ja/tai timjamia
1. Vuoraa uunipannu leivinpaperilla. Pane kasvikset pannulle. Voitele kasvikset rasvalla. Ripota pinnalle suolaa ja halutessasi pirskota hieman sitruunamehua. Valuta hunajaa pinnalle tai ripota sokeri. Sekoita.
2. Paahda juureksia 250 asteessa kunnes kasvikset saavat hieman väriä. Alenna lämpö 200 asteeseen ja kypsennä kunnes kasvikset ovat sopivan (ei liian) kypsiä, yhteensä n. 45 minuuttia.
Naurishaudikkaat
4 naurista
voita
1. Pese nauriit ja laita 160-asteiseen uuniin hautumaan noin kahdeksi tunniksi.
2. Leikkaa kypsän nauriin päälle viilto ja laita voita viiltoon.
Piimäjuusto
3 l täysmaitoa
1 l piimää
3 munaa
0,5 tl suolaa
1. Kuumenna maito kiehuvaksi.
2. Vatkaa munien rakenne rikki ja sekoita joukkoon piimä. Sekoita seos kiehuvaan maitoon ja kuumenna seosta sekoitellen kunnes hera alkaa erota.
Lanttupihvi
400 g lanttua
1–2 omenaa renkaina
2 dl ruokakermaa
70 g aurajuustoa tai muuta voimakasta juustoa
0,5 dl keitinvettä
basilikaa
roseepippuria
Leikkaa kuoritut lantut n. 1,5–2 cm viipaleiksi, keitä lähes kypsiksi miedossa suolavedessä
Asettele lanttuviipaleet uunivuokaan ja laita omena renkaat päälle. Lisää nesteet ja juusto, mausta ja koristele roseepippurilla joko heti tai vasta valmis ruoka.
Hauduta/ruskista 200–250 asteessa 15–20 min.
Sienisalaatti
noin 500 g suolasieniä, liotettuna, valutettuna ja hienonnettuna
1/2 makea sipuli hienonnettuna
60 g smetanaa
75 g ranskankermaa
valkopippuria
(suolaa)
reilusti silputtua persiljaa
Sekoita kulhossa ainekset, mausta pippurilla ja maista. Lisää suolaa tarpeen mukaan. Lisää joukkoon myös hienonnettu persilja. Anna tekeytyä kylmässä vähintään parisen tuntia. Tarjoile.
Kaalipiirakka noin 25 palaa
Samettinen juureskeitto
1 kg kasviksia mm. porkkanaa, selleriä, lanttua, palsternakkaa
1 (250 g) purjo
4 valkosipulin kynttä
2 rkl öljyä
1 l vettä
2 kasvisliemikuutiota
2 dl kermaa
1 dl omenamehua
½ tl suolaa
½ tl rouhittua mustapippuria
½ ruukku tuoretta rakuunaa
Valmistus
1. Kuori ja paloittele juurekset. Halkaise purjo pitkittäissuunnassa ja huuhdo sisältä. Leikkaa purjo noin 5 cm paloiksi. Kuori valkosipulin kynnet. Levitä kasvikset purjoa lukuun ottamatta pellille. Lisää öljy ja sekoita. Paahda kasviksia 225 asteessa noin 15 minuuttia. Lisää purjot pellille ja sekoita kevyesti. Jatka paahtamista 15 -20 minuuttia eli kunnes kasvikset ovat saaneet hieman väriä.
2. Siirrä kypsät juurekset ja purjo kattilaan. Halutessasi voit jättää hieman kasvispaloja annosten viimeistelyyn. Lisää kattilaan myös valkosipulinkynnet. Lisää vesi ja kasvisliemikuutiot, kuumenna kiehuvaksi.
3. Soseuta keitto sauvasekoittimella. Lisää kerma ja tarvittaessa hieman vettä, jotta soppa on sopivan paksuista. Kiehauta ja mausta juuressosekeitto omenamehulla, suolalla, mustapippurilla ja hienonnetulla rakuunalla.
Hapankaalihöystö
500 g hapankaalia
2 dl ranskankermaa
- Huuhdo hapankaali juoksevan veden alla siivilässä.
- Sekoita hapankaaliin ranskankerma. Kuumenna uunissa 200 °C:ssa 20 minuuttia.
Uunijuusto ternimaidosta
1 l ternimaitoa
1 tl suolaa
1. Sekoita maito ja suola. Kaada seos uunivuokaan.
2. Paista uunissa n. 175 asteessa 1 – 1 ½ h. Juusto valmista, kun pinta kauniin kullan värinen ja maito hyytynyt. Tarjoa sellaisenaan sokerin ja kanelin kanssa tai hillon ja maidon kanssa
Punajuuri-ohralaatikko
1,5 dl ohrasuurimoita, rikottuja tai kokonaisia
6 dl vettä
0,5 tl suolaa
800 g punajuuria
2 kpl (100 g) sipulia
2 dl kermaa
3 dl kevytmaitoa
1,75 tl suolaa
2 tl basilikaa
0,25 tl valkopippuria
- Keitä ohrasuurimot suolalla maustetussa vedessä puolikypsiksi n. 20 min.
Tarkista keittoaika pakkauksesta. - Kuori ja raasta punajuuret. Kuori ja hienonna sipulit.
- Sekoita punajuuriraaste, ohrasuurimot ja hienonnettu sipuli ja kaada seos voideltuun uunivuokaan.
- Sekoita kerma, maito ja mausteet keskenään ja kaada seos vuokaan muiden aineiden päälle.
- Paista laatikkoa miedossa uuninlämmössä 150 °C:ssa noin 1,5 tuntia.
Kaalisalaatti
500 g keräkaalia
1,5 dl vettä
0,5 dl omenaviinietikkaa
0,5 dl ruokaöljyä
2 rkl hunajaa
1 valkosipulin kynsi
0,5 tl suolaa
0,25 tl kuminoita
0,25 tl mustapippuria
1 tl basilikaa, oreganoa, meiramia tai korianteria
1. Pilko kaali ohuiksi suikaleiksi.
2. Kiehauta vesi kattilassa ja lisää siihen kaalisuikaleet.
3. Kuumenna kiehumapisteeseen ja ota kattila pois liedeltä.
4. Lisää kaalin joukkoon etikka, öljy ja mausteet. Siirrä jäähtynyt kaali kylmään ja anna maustua pari tuntia ennen tarjoamista.
Mustikkakukko
1 l vettä
¾ dl sokeria
ripaus suolaa
4 dl puolukoita
3 dl ruisjauhoja
1. Kiehauta vesi, sokeri, suola ja puolukat. Vatkaa joukkoon ruisjauhot.
2. Hauduta puuro kypsäksi välillä sekoittaen. Kypsymisaika on 45-60 minuuttia. Halutessasi voit lisätä puuroon tehosekoittimella hienoksi jauhetut puolukat vasta kypsymisen viime vaiheessa. Tarjoa ruispuolukkapuuro haaleana tai kylmänä maidon kanssa.
3. Muistathan sekoittaa hyvin, sillä puuro palaa melko helposti pohjaan
Ruispuolukkapuuro
1 l vettä
¾ dl sokeria
ripaus suolaa
4 dl puolukoita
3 dl ruisjauhoja
1. Kiehauta vesi, sokeri, suola ja puolukat. Vatkaa joukkoon ruisjauhot.
2. Hauduta puuro kypsäksi välillä sekoittaen. Kypsymisaika on 45-60 minuuttia. Halutessasi voit lisätä puuroon tehosekoittimella hienoksi jauhetut puolukat vasta kypsymisen viime vaiheessa. Tarjoa ruispuolukkapuuro haaleana tai kylmänä maidon kanssa.
3. Muistathan sekoittaa hyvin, sillä puuro palaa melko helposti pohjaan
Uuniomenat
6 omenaa
50 g voita
½ dl sokeria
1 tl kanelia
1. Pese omenat. Poista siemenkodat. Laita uunivuokaan. Huom, omenia ei kuorita, koska kotimaisia!
Sekoita loput ainekset seokseksi ja työnnä omenoiden koloihin sekä päälle.
2. Kypsennä uunin ala-/keskiosassa 200 asteessa n. 25 min.
Tarjoa hiukan jäähtyneenä vaniljakastikkeen kanssa.
Mustikkahyve
4 dl mustikoita ja/tai vadelmia
1 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
2 dl vispikermaa
1 dl talkkunaa
1. Sulata pakastemarjat hieman kohmeisiksi. Lisää sokerit. Vaahdota kerma.
2. Yhdistä talkkunajauhot ja viimeiseksi vaahdotettu kerma mustikkaseoksen joukkoon. Tarkista makeus. Jaa annoskulhoihin. Älä tee jälkiruokaa edellisenä päivänä, jottei mausta tule tunkkainen.